Jom Kentut ? ^^

Storm clouds
HAHA fart is cute :3

ASSALAMMU'ALAIKUM.

Hidup tanpa masalah, hidup bebas, bahagia. HAHAHAHA je setiap hari. Waktu tu aku tengah siap-siap nak pergi sekolah. "6:45 A.M." OMG OMG aku dah lambat! Dengan tergesa-gesanya aku tk makan and terus blah pergi bas sekolah. Bas tu tunggu lebih kurang 1 meter dari rumah aku.

Aku pun naik bas, amik tempat duduk. Fuhh! Nasib ada tempat duduk lagi. Oyeah. A few seconds later. Pak Cik Bob masuk. "Semua dah cukup keeeeeee?", soalan biasa yg pelbagai versi dari pakcik kesayangan kitorang. "Adaaaaaa!", kitorang jawab ramai-ramai. Hehe :3 Then tiba-tiba ada dengar bunyi yang sangat panjang dan menggelikan. Aku pandang belakang. "Bapak pengotor sia* kau." "Euwwww busuk!" "HAHAHAHAHA." Macam-macam respond yg kitorang bagi kat PENGENTUT tu. (lol, betul ke istilah tuuu?) Tapi respond aku? Haha aku ajuk balik bunyi kentut dia. Muahahaha. Selekeh! 

Tiba-tiba ada bantal melayang kat muka aku. Kuaja! Kakak aku baling bantal. Memng sedapp. Rupanya dah jauh aku ingat zaman sekolah rendah waktu tu. Aku gelak stail Minion. HAHA xD Then terbang lagi satu bantal kat muka aku. Ni dah melampau! Okay jap. Ni dah jauh sangat dari tajuk. Lupakan kisah bangang tu x)

So hati aku terdetik nak search apa tu kebaikan kentut. Geli. Busuk. Berbau. Selekeh. Tapi sebenarnya, banyak sangat kelebihan! Jeng jeng jeng!


....... boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. ........ [ Surah AlBaqarah : 216 ]


Done read that? So apa kena mengena, Aida? Lol aku pun tk tau. Saja nak bagi. Sorry aku senget sikit malam niiii. So lets get started! Kebaikan kentut :D


  • Menyembuhkan sakit kepala dan sakit jantung.
  • Menyembuhkan gangguan mata.
  • Menyembuhkan penyak emfisema (penyempitan saluran nafas)
  • Menyembuhkan penyakit lelah.
  • Menyembuhkan penyakit bronkitis. (aku malas nak salin. Klik link tu kalau nak tau :3)

And fyi, setiap tahun lebih kurang 130,000 ribu American People dah pulih daripada macam-macam jenis penyakit hanya disebabkan dorang bau kentut. Haha. (gelak guling-guling naik bumbung.) And dari penyiasatan Centers of Desease Control, setiap tahun kentut boleh sembuhkan 800 kes serangan jantung, 250 kes angin mahmar, 30,000 lelah dan 50,000 kes sakit telinga. Kes obesiti tak tau pulak. Yelah dorang kan semua big size. Harapnya kalau kita bau kentut kita boleh kurus. hm................................lol


  1. Kentut berasal dari gas dalam usus. Gas dalam usus berasal dari udara yang kita telan, gas yang menerobos ke usus dari darah, gas dari reaksi kimia dan gas dari bakteria perut.
  2. Komposisi kentut : BERVARIASI. Makin banyak udara kita telan, makin banyak nitrogen dlm kentut. Proporsi masing-masing gas tergantung apa yang kita makan, brapa bnyk udara yg tertelan, jenis bakteri dalam usus and berapa lama kita menahan kentut. Wow x)
  3. Kenapa kentut busuk? xD Sebab kentut mengandungi hidrogen sulfida dan merkaptan. Aku pun tk tau benda alah apa tuu. Cari la sendiri :3
  4. Kenapa kentut berbunyi? Sbb vibrasi lubang anus waktu kentut diproses.Lagi cepat gas proses, lagi keras bunyi kentut. Haha xD
  5. Berapa banyak kita kentut setiap hari? Hoho :3 Setengah liter dalam 14 kali kentut. 
  6. Mengapa kentut keluar dari dubur? Sbb densitinya lebih ringan. 
  7. Kenapa kentut tak keluar dari mulut ke? (lol sakai.) Sebab peristaltik usus mendorong isinya ke bawah. Ni pun malas nk explain detaily. HAHA. (geli sebenarnya)

Haaaaaaaaa! Kan aku dah kata macam-macam kebaikan kentut. Siapa rasa geli dengan post ni? Angkat bontot ketiak! Hahahahahahahahahahaha. Sebenarnya aku pun baru tau pasal kentut kentut ni. So ibrah-nya kat sini, jom la kentut ramai-ramai  ♥ Ha lupa nak cakap. Segala yg bergaris tu, aku malas sikit nak explain.(malas? Lol tk tau actually. hikhok). Huhu k baiiiiiiiiiiiii.


HAHAHAHAšŸ˜‚
Everyone farted. So dont shy to fart. Anywhere. Anytime. Haha!


Credit to : Leon Aidh 



ASSALAMMU'ALAIKUM.

3 comments:

  1. Yang last tu tak tahan gelak, OMG hahaha XD

    ReplyDelete
  2. adoikh dok senyum sorang2 je baca entry ni tao . hehehe tapi tak dapat nak elak la kan semua orang kentut . dan tak sangka pulak kentut ni ada kebaikkannya cuma sedikit busuk la . ahahahahahaha xD

    ReplyDelete
  3. Hahaaa. Saya pun baru tau pasal kentut nii xD

    ReplyDelete

Kata-katamu adalah semangatku.
Ceh.